Unihalvaus - kun liikkumis- ja puhekyky menee

unihalvaus

Minulle tulee silloin tällöin kausia, jolloin nukkuminen suoraan sanottuna pelottaa. Pelon syynä on tila nimeltä unihalvaus. Unihalvauksessa ymmärrän olevani hereillä, mutta kehoni ei suostu liikkumaan enkä saa ääntä kuuluviin, vaikka kuinka yrittäisin huutaa. Usein näen myös oudon hahmon sänkyni vieressä.

Mikä ihmeen unihalvaus?

Unihalvaus on uneen liittyvä häiriötila, jossa ihminen on ikään kuin unen ja hereillä olon rajamailla. Kyseessä on ilmeisesti jokin REM-univaiheeseen liittyvä säätelyhäiriö, koska liikkumiskyky menee täysin ja olo on kuin halvaantuneella. Unihalvaustila kestää muutamista sekunneista minuutteihin. Itse en osaa oikein arvioida kauan kohtaus kestää. Siinä tilanteessa aika tuntuu kuitenkin pitkälle. Hallusinaatiot ovat ilmeisesti myös aika yleisiä, mikä selittää sen, että koen oudon hahmon seisovan sänkyni laidalla tai makuuhuoneen ovella. Se tunne on hirveän ahdistava ja pelottava. Unihalvauksen syyt ovat kai hieman epäselviä, mutta altistavia tekijöitä on stressi, univelka, epäsäännöllinen unirytmi ja elinympäristön tai elintapojen muutokset. Kuitenkaan lääkärin arviota ei tarvita, koska unihalvaus on vaaraton.

 

unihalvaus

Välillä nukkumaan meno pelottaa

Välillä koen unihalvauksia useina öinä peräkkäin, jolloin sitä väkisin miettii nukkumaan mennessä uskaltaako rentoutua ja nukahtaa. Yleensä ennen unihalvauskohtausta olen hurjan väsynyt ja meinaan niin sanotusti nukahtaa pystyyn. Vaivun ilmeisesti todella nopeasti tilaan, joka on edellä kuvatun REM-unen kaltainen. On silti jotenkin pelottavaa, että tiedostan sen missä olen, kuka olen ja, että on yö. Silmäni ovat auki, mutta en pysty liikuttamaan suutani tai raajojani. Olen kuin halvaantunut ja se luo hurjaa ahdistusta. Kokemuksen ahdistavuuden satakertaistaa se, kun koen tuntemattoman hahmon läsnäolon samassa huoneessa. En näe koskaan hahmon kasvoja, koska en pysty liikuttamaan päätäni katsoakseni sitä. Sivusilmällä kuitenkin näen ja tunnen, että vieressä seisoo joku.

Kun palaan takaisin “normaaliin” unihalvauksesta, sydän tykyttää ja olo on todella pelottava. Usein takerrun nukkuvan mieheni käsivarteen kiinni, jotta saisin taas unta.

unihalvaus

 

Onko teillä lukijoillani ollut unihalvauksia? Olisi mielenkiintoista kuulla onko kohtalotovereita ja millaisia kokemuksia teillä on!

 

Lue myös:

SoMe vs. Todellisuus - mihin voimme luottaa?

Suoritatko hyvinvointia? 

Syömishäiriö - mikä sen aiheuttaa?

 

Seuraa minua

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen

xoxo, Elina

Saatat myös pitää näistä julkaisuista...

4 comments

  1. Itsellä on ollut ainakin yksi unihalvaus jonka muistan. Heräsin siihen että kuulin kun joku tuli ulko-ovesta sisälle, käveli hetken ympäri huoneistoani ja kun huomasi että olin hereillä käveli sänkyni viereen ja istahti ja rauhoitteli minua että ei hätää *** tässä, tulin vain katsomaan mitä sinulle kuuluu. Hän jäi odottamaan että nukahdan uudelleen ja niin teinkin. Hetken päästä(tai aamulla) heräsin ja muistin tapahtuman kuin se olisi oikeasti tapahtunut, mutta se ei ollut yhtään pelottava jälkeen päin, koska hahmo esitteli itsensä (ja oli tuttavani) ja rauhoitteli minua. Silloin kyllä pelästyin kun ensimmäisenä kuulin jonkun kävelevän sisään ovesta.

    1. Yleensä unihalvauksessa on pahan tunne, tuo sinun kuulostaa enemmänkin valveunelta? En osaa tarkalleen sanoa 🙂

  2. Hei! Olen kokenut saman yhden kerran. Todella pelottava kokemus, ei pysty liikkumaan eikä huutamaan, suu ei aukea. Tiedostin asentoni ja ympäristön, tv oli auki mutta leffa loppunut. Joku oli kyykyssä vieressäni ja kysyi olenko kuollut. En pystynyt näkemään kasvoja. Ei mitään käsitystä kauanko kesti ä. Pelottava kokemus! 😨

    1. Moi Päivi!

      Hui, kuulostaa kyllä pelottavalle! Se tunne on kamala kun ei pysty liikuttamaan itseä eikä huutamaan! :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *